Dört bir tarafta dökülüyoruz
AKP, Yemen’de iç dengeleri okuyamayarak, taraf tuttu ve Türkiye Büyükelçiliği’ni boşaltmak zorunda kaldı. Keza dünyanın en kalabalık ikinci Müslüman ülkesi olan Pakistan’da ‘kardeş ülke Türkiye’ imajı yerlerde sürünüyor. Nijerya’da bazı gruplara silah sevkiyatına destek olunarak bu ülke yönetimi tarafından dikkatle izlenen bir ülke haline geldik. Laik yönetimin iktidara geldiği Tunus, Ankara ile ilişkilerinde temkinli davranıyor. Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, Türkmenistan hariç AKP’nin Kırım ve Ukrayna konusunda Batı yanlısı ve Rusya karşıtı politikaları nedeniyle Ankara’ya mesafeli duruyor. Bu çerçevede Orta Asya’nın en kalabalık ülkesi Özbekistan ile diplomatik bağlar önemli ölçüde kopmuş durumda. Dahası geçen yıl Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne seçilemedi zira canını yaktığı İslam ülkeleri Ankara’ya destek vermedi. Oysa 2008’de Türkiye Güvenlik Konseyi’ne seçilmişti.
Yanlış politika ihracatı da vuruyor
Türkiye’nin şu anda Mısır, Yemen ve Suriye’de büyükelçisi bulunmuyor. Mısır yönetimi, Türk tırlarının Sudan, Eritre, Etiyopya gibi Afrika ülkeleriyle Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Katar gibi Körfez ülkelerine taşınmasını kapsayan çok önemli bir anlaşmayı askıya aldı. Bu durum Türkiye’nin Ortadoğu ihracatını baltalamaya yönelik ciddi bir adım olarak öne çıkıyor. Ortadoğu ülkelerine ihracat yapan Türk şirketleri için sadece iki alternatif kaldı: İsrail’in Hayfa Limanı ile Ürdün’ün Akabe Limanı. Kısaca İsrail’e mecbur olduk.
Libya, Türkiye’yi düşman ilan etti
Libya, AKP iktidarı iç işlerine müdahale ettiği gerekçesiyle Türk şirketlerinin kamu ihalelerine sokulmayacağını açıkladı. Oysa Libya, Türk müteahhitlerin yurtdışında iş aldıkları ilk ülkeydi. Libya, 1970’lerden bu yana Türk müteahhitlik firmalarına, Türk işçilerine iş imkânı sağlayan bir ülke idi. Müteahhitlik geliri ve işçi geliri olarak Libya’dan önemli ölçüde Türkiye’ye kaynak aktı. Öyle ki 1980’li yıllara gelindiğinde takriben resmî çalışma müsaadeli 200 bin Türk işçisi ile 264 Türk şirketi Libya’da faal haldeydi. İnşaat sektörü; inşaat malzemeleri sanayi yanında THY’yi, bankaları, sigorta şirketlerini, nakliye şirketlerini ülkeye getirdi. Bunların yanı sıra beyaz eşya, mobilya, tekstil vesaire ihracatçılarının faal olmasını da sağladı. Bu ülkeden sadece müteahhitlik hizmetleri yoluyla 30 milyar doları aşkın gelirimiz oldu.
Fay hattı Müslüman Kardeşler
Türkiye’nin Ortadoğu ülkeleriyle arasını açan en önemli nedenlerden birisini, Mısır’da seçimle başa geldikten sonra askeri darbeyle görevden alınan Müslüman Kardeşler hareketi oluşturuyor. Mısır’da ve Suriye’de söz konusu yapıyı destekleyen Ankara’nın adımları Müslüman Kardeşler’in etkili olduğu Ürdün tarafından da dikkatle izleniyor. Suudi Arabistan ve BAE ise Müslüman Kardeşleri terör örgütü olarak kabul ediyor.