Yakış’ın öne çıkan ifadeleri şöyle: “Terör örgütü hem Kürtlerin, hem de artık Türkiye’nin ortak düşmanıdır. Ben uzun vadede Türkiye’nin Suriye’deki Kürtlerle dostça ilişkiler kurmak suretiyle Suriye’deki Türkmenler’in güvenliğini daha iyi sağlayacağı kanaatindeyim. Bugün Kuzey Irak’la iyi ilişkilerimiz var. Biz eğer bugün Güney Kürdistan’daki (Irak Kürdistanı) Kürtlerle bu düzeye gelmişsek, Suriye’deki Kürtler’le daha kolay ve güzel bir seviyeye gelebiliriz.
ÖCALAN’LA İŞBİRLİĞİ
Çözüm süreci diye bir şey başladı Türkiye’de. Bu açılımı PKK’nın lideri Abdullah Öcalan ile işbirliği yaparak yürütüyoruz. Suriye’deki Kürtlerin en güçlü partileri PYD ve liderleri Salih Müslim, Öcalan’ın sözünden çıkmayan bir insandır. Bizim en büyük endişemiz Kürtler, Suriye’de Türkmen nüfusu yerlerinden etmesidir. Umarım Türkiye’nin Öcalan ile işbirliği devam eder. Öcalan üzerinden, Suriye’deki Kürtlerle çatışmaya girmeden sorunları daha kolay hallederiz. Kürtler de Türkmenler ile ilişkilerini iyi bir duruma getirirler. Süreç sanki bir parça dondurulmuş gibi görünüyor.
Şu sıralarda Terör örgütü ve PKK tehlikesi birbirine karışmış durumda. Bunlar zaman içerisinde ayrılır da. Türkiye PKK ile bu süreci yeniden başlatırsa Terör örgütü ile daha kolay mücadele edebilir. Muhtemelen Türkiye bu süreci yeniden başlatırsa Terör örgütü ile mücadele daha kolay olur, çünkü Terör örgütü hem PKK’nin, hem de Türkiye’nin ortak düşmanıdır. Bu şekilde Türkiye PKK’yı da yanına almış olur. Bu açılımın, yine PKK’nın hapishanedeki lideri Öcalan ile de işbirliği yapılarak yürütülmesi lazım.
KÜRTLERE DESTEK OLUNSAYDI…
Türkiye, YGP (Suriye Kürtlerinin partisi PYD’nin silahlı kolu) ile savaşmazsa, dost kalırsa uluslararası camianın da Kürtlere yardım etmesi sayesinde Terör örgütü ile mücadelesini daha etkili yürütülebilir. Kürtlere daha fazla destek olup da, Terör örgütüe karşı daha güçlü hale gelmesini sağlasaydık, belki şu an Terör örgütü bu kadar güçlü olmazdı.”
PKK İLE SORUNLAR OPERASYONSUZ ÇÖZÜLEBİLİR
Yaşar Yakış, “Çözüm süreci biterse asker ile PKK savaşır mı sizce?” sorusuna şöyle yanıt verdi: “Türkiye geçmişte bu işi sadece askere havale ederek yürütüyordu. Şimdi biraz daha topyekûn bir yaklaşımı var. Dolayısıyla başlanan operasyonlar ile birlikte çatışmalar da başlarsa devletin PKK karşısında yenik düşeceğini düşünemeyiz herhalde.
Her iki tarafta büyük zayiatlar vermiş olur. O zayiatlardan sonra yine Dolmabahçe’deki masanın etrafında toplanacaklar, çözüm yollarını arayacaklar. Bu operasyonlar ve çatışmalar olmadan sorunlar çözülürse çok daha iyi olur. Ne PKK’daki gençler ölür,ne de asker ve polis ölür. Operasyon ve çatışmalar olmadan da diyalog yoluyla sorunlar çözülebilir.”